tecnologia

divendres, 6 de febrer del 2015

CIGONYAL
És un sistema  que transforma simultaniament un moviment de gir en diversos moviments alternatius .
Es un sistema format per la unió de moltes manovelles acoblades a les seves bieles corresponents












 LLEVA
Mecanisme que consta d’un element giratori (normalment en forma ovoïdal) la lleva i un palpador o seguidor que està en contacte amb el perfil de la lleva i rep el moviment alternatiu. No es un mecanisme reversible.
Aplicacions:
Obrir i tancar les vàlvules d’admissió i escapament dels motors dels automòbils.

EXCÈNTRICA 
Peça circular que gira al voltant d’un punt que no n’és el centre. Al girar l’excèntrica produeix un desplaçament alternatiu amunt i avall de qualsevol element que hi estigui en contacte per la perifèria. Moviment no reversible.


mecanismes de transformació de moviment circular alternataiu


Aquest mecanisme transmet el moviment de gir d’un eix o arbre a un altre de paral·lel a partir de dues politges que s’enllacen entre si a través d’una corretja.
Comentari vapors (indústries amb màquines de vapor) i els seus embarrats

Sentit de gir: normalment el sentit de gir de les dues politges es el mateix encara que es pot invertir creuant la corretja.
Generalment aquests mecanismes a part de transmetre el moviment s’usen per variar o regular la velocitat dels moviments transmesos segons les nostres necessitats.

Politja motriu o conductora: És la politja que genera el moviment.
Politja conduïda o arrossegada: És la politja que rep el moviment a través de la corretja.
Quan la politja motriu és igual a la politja conduïda (tenen el mateix diàmetre) donen el mateix nombre de voltes, es a dir giren a la mateixa velocitat.
Quan la politja motriu és més gran que la conduïda, observem que la politja conduïda dóna més voltes que la motriu per tant hi ha multiplicació o ampliació de velocitat.
Quan la politja motriu és més petita que la politja conduïda, veiem que la conduïda dóna menys voltes que la motriu, es a dir hi ha una reducció de la velocitat.
OBSERVACIÓ: En tots els muntatges hem vist que la politja gran gira sempre més a poc a poc que la petita però sempre amb més força.


mecanismes de transformació

PINYÓ-CREMALLERA
És un sistema format per un engranatge, anomenat pinyó, i una barra dentada.
Les dents del pinyó engranen en les de la barra.











-CARGOL-FEMELLA
El gir d'un cargol al voltant del seu eix produeix un moviment rectilini d'avanç, que l'apropa o el separa de la femella, fixa. Alternativament, una femella mòbil pot desplaçar-se de la mateixa manera al llarg d'un cargol o fusell. 

TRENS DE MECANISMES

-SISTEMA DE TRANSMISIÓ REDUCTOR
Per unir un sistema de politges a un d'engranatges, cal que una politja i un engranatge estiguin en el mateisx eix i girin a la mateixa velocitat; és a dir que siguin solidaris.

-TREN DE POLITGES.
Quan volem reduir la velocitat d'un motor, es pot fetr amb unes quantes politges unides amb una corretja.


-TREN D'ENGRANATGES
Si volem  augmentar ola velocitat d'un mecanisme farem servir uns quants engranatges o politges acoblades, passant de mida més gran a mida més petit.